top of page

Navigeren in je Hoofd: 5 Tips van een Beeldend Therapeut tegen Piekeren



Welkom bij een blog van Praktijk Otterspoor, Vandaag wil ik het hebben over hoe je met piekeren om kan gaan. Iedereen die piekert weleens. Maar wat is piekeren nou precies? Als je last hebt van piekeren dan heb je vast een reeks gedachten die in je hoofd door blijven gaan. Mensen piekeren vaak om hun gedachten op een rij te zetten of om ‘worst-case’ scenario’s in hun hoofd uit te spelen in de hoop dat ze voorbereid een situatie in kunnen gaan. Maar piekeren leidt niet tot oplossingen, het kost alleen maar energie en je voelt je daarna vaak nog eens slechter ook! Met de tips hieronder hoop ik de piekeraars onder ons een steuntje in de rug te geven en meer rust in het hoofd te bieden.


Het omarmen van een leeg canvas

Piekeren start vaak met een leeg canvas van onzekerheid, bij Praktijk Otterspoor moedigen we juist aan om dit lege canvas te omarmen en het te zien als een mogelijkheid tot onderzoek. Begin met het erkennen van de gedachten die de ronde doen in je hoofd zonder oordeel. Net zoals je als kunstenaar met een leeg canvas start, benader jij je gedachten eerder met nieuwsgierigheid dan angst. Acceptatie van je gevoelens en realiteit is stap één. Je vind iets spannend of eng, dat mag, maar erin blijven hangen heeft geen zin. Je kan het waarschijnlijk toch niet veranderen op dat moment. (Zelf)vertrouwen vergroten is hierbij belangrijk, dat is de tegenhanger van angst. Vertrouwen in jezelf dat wat je angstig maakt je aankan en vertrouwen dat waar je over piekert ook weer voorbij gaat.


Ademhalingstechnieken

Mindful ademhalen kan je helpen de tornado van gedachten te overbruggen naar een kalmere gemoedstoestand. Haal diepe, intentioneel adem terwijl je zit in een comfortabele stoel met beide voeten op de grond en je rug in de leuning. Focus op het in- en uitademen. Let op dat je ademhaalt met je buik en niet met je borst. Er zijn apps die je op je telefoon kan zetten om je te begeleiden, zoals ‘Breathe: relax & focus.


Plakboek van reflectie

Overweeg om een plakboek of ‘scrapbook’ bij te houden als weerspiegeling van je gedachten en emoties. Gebruik plaatjes, kleur en woorden om je interne dialoog op papier te zetten. Deze tastbare uitlaatklep geeft een representatie van je piekergedachten en helpt hopelijk bij het krijgen van helderheid en een ander perspectief op je gedachten. Laat je plakboek een veilige plek zijn waar je jezelf kan uiten.


tekenen

Laat alles los en laat je intuïtie je begeleiden. Ga vrij tekenen zonder doel in gedachten. Laat je onderbewuste de leiding nemen over je hand terwijl je beweegt over het papier. Deze vorm van tekenen kan verlossend voelen en stopt de piekercyclus. Overweeg ook met twee handen over het vel te gaan. Hierdoor kom je nog meer in beweging en uit je hoofd.


Begrens jezelf met het piekerkwartiertje

Voor de grote piekeraars onder ons kan het stoppen met piekeren enorm lastig zijn, zeker als het op dagelijkse basis gebeurd. Dan moet dit wat praktischer begrensd worden. Zet dan een piekerkwartiertje in. Op een vaste tijd en plek zet jij een wekker van 15 minuten. In die tijd mag jij je gedachten helemaal zijn gang laten gaan. Wanneer de wekker gaat, moet je stoppen. Zeg tegen jezelf dat het piekerkwartiertje voorbij is en ga iets doen om jezelf af te leiden. Ga sporten, ruim je kamer op of ga aan de slag in je plakboek. Dit vraagt wel discipline, want je mag voor en na het piekerkwartiertje niet piekeren. Het zal in het begin nog weleens mis gaan, maar hoe vaker je deze handeling herhaalt hoe beter je erin wordt.


Conclusie

Hopelijk helpen deze tips bij het tegengaan van piekergedrag. Maak gebruik hiervan en onderzoek wat voor jou werkt of dit nu de ademhalingstechniek is, een plakboek, intuïtief tekenen, het piekerkwartiertje of een combinatie hiervan. Laat je eigen creativiteit je leiden naar meer balans en rust in je gedachten. Succes!


-Praktijk Otterspoor


Referentie afbeelding:

Vasilyeu, D. (z.d.). Unhappy young man thinking lost in worries and frustration. Stressed guy overthinking overwhelmed with thoughts. Vector. Geraadpleegd op 21 januari 2024. Via, https://www.vecteezy.com/free-vector/overthinking

20 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page