Welkom terug bij de laatste blog van het jaar van Praktijk Otterspoor, waar de penseelstreken gecomplementeerd worden met de ritmische melodieën van muziek. Vandaag wil ik onderzoeken wat de impact is van het integreren van muziek bij beeldende therapie sessies. Ontdek samen met mij hoe de harmonieuze eenheid van visuele en auditieve expressie, het creatieve bladmuziek kunnen vormen van zelfonderzoek, -ontdekking en herstel.
De universele taal van muziek
Muziek, wordt vaak verwezen als een universele taal, doordat het een vermogen heeft om emoties en herinneringen los te maken. Door het integreren van muziek in beeldende therapie sessies kan het de omvang van expressie verbreden en kan ondersteunen in het verdiepen met de verbinding van het innerlijke landschap. Volgens Schweizer, et al. (2009) blijkt uit verschillende publicaties dat het aanspreken van meerdere zintuigen: horen, zien en voelen, cliënten makkelijker in contact komen met hun gevoelens, verbeelding en lichaam.
De toon zetten voor creativiteit
De keuze van muziek tijdens de sessie is enorm belangrijk. Het moet bijdragen aan de therapeutische sfeer en niet ervan wegnemen. Dit vraagt om balans. Als je op een hoog volume death metal aanzet zal dit niet goed doen aan de sessie, hoe leuk je de genre zelf eventueel vindt. De juiste muziek kan de therapeutische sfeer versterken en verdere verbinding met het proces aanmoedigen.
Ritmische exploratie en beweging
Naast de auditieve kwaliteiten, nodigt muziek je uit om te bewegen. Ritmische exploratie kan in beeldende therapie toegepast worden door op het papier te dansen en kan weer een andere vorm van expressie geven. De combinatie biedt dan een sensorische ervaring en kan daardoor een dieper contact met onszelf aanmoedigen.
Herinneringen en identiteit
Voor velen is muziek verbonden aan persoonlijke herinneringen en/of culturele identiteit. In beeldende therapie kan dit een brug vormen naar deze herinneringen. Er zou onderzocht kunnen worden wat het belang is van bepaalde liedjes of muzikale elementen en hoe dit het gevoel van zelf heeft gevormd.
De conclusie
Door het omarmen van de universele taal van muziek kunnen visuele symfonieën gemaakt worden die eigen zijn aan de persoon die het doet. Er kan verder verdiept worden in emoties, herinneringen en moedigt verder zelfonderzoek en nieuwe inzichten aan. Dus overweeg mee te doen in een symfonische reis waar elke tekenbeweging en elke noot van muziek bijdraagt aan de harmonie van herstel. Alvast een fijne jaarwisseling toegewenst.
-Praktijk Otterspoor
Gebruikte Bronnen:
Schweizer, C., De Bruyn, J., Haeyen, S., Henskens, B., Rutten-Saris, M., Visser, H. (2009). Handboek beeldende therapie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Comments