top of page

De Snelle Fix: Een Realitycheck over Motivatie en Waarom Online Tips Vaak Niet WerkenWelkom terug bij een blog van Praktijk Otterspoor. Vandaag wil ik het over motivatie hebben of juist het gebrek daaraan. In de tijd van het internet heb je informatie met een tik van je vinger. Motivatietips ontbreken er niet aan. Artikel na artikel, youtube filmpjes, tiktoks. Het is bijna overweldigend, en hoewel de tips op het internet goed bedoeld zijn, zijn ze vaak ineffectief. In deze blog wil ik de nuances van motivatie bespreken, waarom internet tips meestal tekort doen aan jouw behoeftes en hoe een gepersonaliseerde aanpak de langdurige oplossing kan zijn.


Vormen van motivatie

Laat we eerst beginnen over de vormen van motivatie. Misschien komen de termen ‘extrensieke’ en ‘intrenstieke’ motivatie je bekend voor. Het verschil tussen de twee is of de motivatie van buiten of van binnen af komt. Bij extrensieke motivatie is er een ‘gecontroleerd moeten’. Dit kan zijn omdat een ander vindt dat jij het moet doen, je wilt negatieve consequenties als straf vermijden of een gevoel van schuld en schaamte vermijden.

Bij intrinsieke motivatie ligt de autonomie bij jezelf, je wilt zelf graag de activiteit oppakken. De activiteit sluit aan bij je doelen, waarden en misschien haal je er zelfs plezier uit. Er bestaat ook nog een derde vorm van motivatie, a-motivatie. Je hebt er echt geen zin in en bent ook van plan niets te doen.


De verleiding van de snelle fix

Internet tips voor motivatie zitten meestal zo in elkaar dat het maar een kortdurende oplossing biedt. Vaak zijn ze ook een one-size-fits-all. Hoewel de tips misschien tijdelijke boosts geven van inspiratie, ontbreken ze vaak de diepte om langdurig gemotiveerd te blijven. Daarom pleit Praktijk Otterspoor voor een holistische en op maat gemaakte aanpak.


De mythe van universele motivatie

Één van de grote redenen dat internet tips waarschijnlijk niet werken is het idee dat motivatie een universeel concept is. De realiteit is, is dat motivatie persoonlijk is en wordt beïnvloed door een groot aantal factoren zoals persoonlijkheid, waarden en levensomstandigheden. De one-size-fits-all aanpak faalt in het erkennen van diversiteit en kan dus mensen uiteindelijk genoeg faalervaringen en frustratie brengen dat ze het opgeven.


Het ontmaskeren van onderliggende problemen

A-motivatie is vaak verweven in emotionele problemen die internet tips falen om te benoemen. Als therapeut en begeleider, onderzoek ik samen met de ander de lagen onder de oppervlakte en help ik mensen te onderzoeken en leren begrijpen wat de kern van hun motivatieproblemen zijn. Dit proces is enorm belangrijk om een blijvende verandering te maken en intrinsieke motivatie aan te wakkeren.


Je doelstellingen op één lijn

Internet tips focussen vaak op externe doelen zonder rekening te houden of deze doelen op één lijn liggen met de waarden en aspiraties van het individu. Een rode draad tussen je motivatie en innerlijke behoeftes kan leiden tot een duurzame en vervullende reis naar succes.


Bewustzijn van het hier en nu

Motivatie is diep verweven met onze psychische gesteldheid. Als je je niet goed voelt, mentale problemen hebt of er levensomstandigheden zijn die jouw veel stress opleveren dan kan er weinig ruimte zijn voor motivatie. Door eerst bewust te worden van je psychische gesteldheid en zodoende gemotiveerd te kunnen worden moet je in het moment aanwezig kunnen zijn en een positieve mindset kunnen aannemen. Als je hierin vastloopt is het waarschijnlijk een goed idee om er met iemand over te praten.


Conclusie

In de wereld van motivatie heeft het internet een grote lading aan tips en tricks. Maar, als hulpverlener zie ik de tekortkomingen van deze snelle oplossingen. Motivatie is persoonlijk en genuanceerd en heeft dus ook een op maat gemaakte aanpak nodig. Je kan wat mij betreft op het internet zoeken naar tips, maar voor langdurige verandering raad ik je toch aan om eerst in de spiegel te kijken en na te denken wat jou tegenhoudt om gemotiveerd te zijn, voordat je een oplossing gaat aannemen van een internetartikel. Succes!


-Praktijk Otterspoor

17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page