top of page

Een Voorjaarsschoonmaak voor de Ziel: Met Beeldende Therapie je Hoofd OpruimenIn het rijk van zelfontdekking en mentale vernieuwing is beeldende therapie een interessante optie om in de diepte te duiken van onze emoties en gedachten. ‘Een Voorjaarsschoonmaak voor de Ziel’ is een uitnodiging om de eindeloze zeeën van creatieve expressie te bevaren. Dit zou een uniek toevluchtsoord kunnen zijn voor mensen, los van hun ervaring met de beeldende kunsten. Ik hoop met deze blog meer uitleg te geven over beeldende therapie voor de mensen die er nog niet (veel) van af weten.


Het begrijpen van beeldende therapie

Beeldende therapie, in essentie, is een vorm van therapie waarbij het maken van schilder- teken- en boetseerwerken, etc. worden ingezet als een vorm van communicatie. Dit therapeutisch proces overstijgt kunstzinnige talenten, de nadruk ligt voornamelijk op het doen van en niet het resultaat. Dus of je nu een doorgewinterde kunstenaar bent of een beginner, de primaire focus ligt op het verhaal van jouw innerlijke wereld dat zich ontvouwt door middel van een visuele, tastbare taal.


De werkomgeving en materialen

Een prettige werkomgeving voor de therapie is een ruimte waar het rustig is en je niet zo snel gestoord wordt. Er komt genoeg daglicht binnen en de stoelen hebben een rugleuning zodat je comfortabel kan zitten. Deze intentionele setting wordt gecreëerd om mindfulness aan te moedigen.


De therapeut selecteert materialen en oefeningen die passen bij jou als uniek mens. Er is namelijk niet een standaard recept voor het probleem waar je meezit. Er wordt gekeken naar jouw als persoon, de werken die je maakt en wat er wetenschappelijk bekend is over jouw probleem. Deze combinatie maakt dat elk traject uniek is aan de persoon die het volgt en dat geen materiaal en oefening op dezelfde manier wordt aangeboden.


De vrijheid van expressie en de impressieve spiegel

Beeldende therapie omarmt de spontaniteit van jouw zelfexpressie. Het laat je hand vrij bewegen om vormen, kleuren en texturen te onderzoeken. Deze aanpak maakt dat de deur naar jouw emotionele landschap geopend kan worden en zo beter begrepen.


Elke penseelstreek, kleurkeuze en vorm in jouw werk, spiegelt de nuances van jouw emotionele wereld. Terwijl jij je verbindt met het proces, worden er momenten genomen om je werk waar te nemen en te reflecteren op wat er tijdens de sessie gebeurd. Welke emoties komen naar boven? Welke verhalen en symbolen komen terug? Zulk soort observaties worden waardevolle signalen voor het ontsleutelen van je emoties, gevoelens en ervaringen uit jouw (onder)bewuste.


Voortdurende zelfontdekking

Beeldende therapie is niet een eenmalige onderneming maar een continue proces van zelfontdekking. De inzichten die je doet tijdens de sessie dragen bij aan het veranderen van jouw situatie of het nu is om klachten te verminderen, nieuwe vaardigheden te trainen of al bestaande kwaliteiten verder te ontwikkelen. Beeldende therapie biedt een moment om even stil te staan tijdens de voortdurende stroom van het leven.


Ter conclusie

‘Een Voorjaarsschoonmaak voor de Ziel’ is een uitnodiging om de kamers van je hoofd op te ruimen en ruimte te maken voor vernieuwing door middel van het schoonmaakmiddel, beeldende therapie. Door creatieve uitingen te omarmen kan je meer in contact komen met je innerlijke wereld. Terwijl je de therapeutische gangen bewandelt, worden de verborgen schatten van je emoties en gedachten ontdekt, wat kan leiden tot mentale vernieuwing en vergroot zelfbewustzijn. Happy spring cleaning!


-Praktijk Otterspoor

48 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page