top of page

Knip, Plak, Herstel: De Therapeutische Kracht van Collages.



Welkom terug bij de blog van Praktijk Otterspoor. Vandaag duiken we in de wereld van ‘Knip, Plak, Herstel: De Therapeutische Kracht van Collages.’ Als je ooit de drang hebt gevoeld om jezelf creatief te uiten, maar traditionele kunstvormen voelen te intimiderend aan. Wees dan niet bang! Het maken van collages is een fantastische, en laagdrempelige manier om je creativiteit te uiten. En daarnaast vind ik het zelf een geweldig therapeutisch middel.


Het begrijpen van de basis

Het maken van collages is een vorm van visuele expressie dat vraagt om het bijeen brengen van verschillende materialen zoals afbeeldingen, teksten, kleuren, etc. op een papier. Je kan scheuren, knippen, propjes maken, texturen mixen. Het geeft veel vrijheid om uiting aan jezelf te geven. En het mooiste aspect, zoals hierboven benoemd, is dat het laagdrempelig is en je dus geen bedreven kunstenaar hoeft te zijn om het te doen.


Een visueel dialoog

In tegenstelling tot meer gestructureerde opdrachten binnen beeldende therapie, vraagt het maken van collages wat meer van je intuïtie. Dit komt omdat je beelden, kleuren en woorden kiest die je aanspreken. Dit proces zorgt ervoor dat het onderbewuste wordt aangesproken waardoor emoties en gedachten als vanzelf naar de oppervlakte komen. Je collage wordt een visueel dialoog met je innerlijke wereld. Terwijl je knipt, scheurt en plakt komen patronen en thema’s naar voren. Het is een manier om je innerlijke landschap naar buiten te brengen. En zo kunnen deze jou weer inzichten geven in jouw emoties, behoeftes en uitdagingen uit het dagelijks leven.


Meditatie en ontspanning

Ik ervaar persoonlijk het maken van een collage ook als meditatief. Het knippen en plakken geeft mij concentratie en focus. Het helpt mij om mijn energie in het creatieve proces te steken en helpt met het loslaten van stress en spanning. Daarnaast ben ik echt in het moment aanwezig, het is mindful.


Reflectie en inzichten

Het afmaken van een collage opent de deur voor reflectie. Het is een tastbare representatie van jouw innerlijke wereld. Het bekijken van het werk helpt met het geven van inzichten in je emotioneel leven en gedachtepatronen. Volgens De Vletter en Dorresteijn (2017) biedt de collage een (nieuwe) mogelijkheid tot expressie en diepgang.


Conclusie

In de wereld van ‘knip, plak, herstel’ heeft elk stukje papier de potentie voor een mooi therapeutisch moment. Laat het proces je begeleiden naar zelfexpressie en -exploratie. En los daarvan is het ook gewoon hartstikke leuk om te doen, althans dat vind ik. Happy collaging!


-Praktijk Otterspoor



Gebruikte bronnen:

  • De Vletter, K., Dorresteijn, M. (2017). Oefeningenboek kunstzinnige therapie. Assen: Kolisko.

83 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page