top of page

Kunstzinnige Affirmaties: Het Bekrachtigen van het Welzijn door Middel van Positieve Declaraties
Welkom terug bij de blog van Praktijk Otterspoor. Vandaag doen we een exploratie in de wereld van ‘Kunstzinnige Affirmaties.’ Heb jij je ooit afgevraagd hoe kunst en positief denken elkaar beïnvloeden? Dit is waar ik me tijdens mijn studententijd veel mee bezig hield en ik vond het wel tijd om hier weer een bezoekje te brengen aan dit onderwerp.


Wat zijn kunstzinnige affirmaties?

Kunstzinnige affirmaties is een unieke mix van positieve declaraties en creatieve expressie. Het gaat erom dat het kunstzinnige werk beïnvloed wordt door gekozen affirmatieve woorden.


Het doel kan verschillen. Zo heb ik het gebruikt door deelnemers een kaartje te laten trekken zonder te kijken. Op basis van wat ze trokken maakte ze een werk voor zichzelf en schreven op dit werk de woorden van het kaartje over. Als huiswerkopdracht zouden ze hier de rest van de week extra opletten en wanneer ze de week erna weer bij mij langskwamen zouden we terugkijken of de woorden in bepaalde situaties van toepassing waren en hoe dit hun denken en handelen had beïnvloed. Soms kwam in de reflectie van de sessie de cliënt zelf met affirmatieve woorden waar ze zich graag mee bezig wilden houden. Dan werd dit in een klein afsluitend werkje visueel geuit. En soms werden de woorden het onderwerp voor de volgende sessie waarbij er meer aandacht en diepgang geschonken kon worden hieraan.


Affirmaties in beeldende therapie

Ik ben zelf van de filosofie dat het combineren van positieve declaraties met een visuele representatie van de woorden iemand zijn manier van denken positief kan beïnvloeden. Deze aanpak integreert de kracht van positief denken met het creatieve proces, waarbij een harmonieuze balans tussen denken en zelf-expressie wordt gezocht. Het sluit daarom heel goed ook aan bij positieve psychologie waarbij de nadruk ligt op waar iemand graag naartoe wilt, in plaats van de klachten of wat minder goed gaat. Hierbij worden de kwaliteiten die iemand al bezit benut om de hulpvraag te beantwoorden. Beeldende therapie helpt hierbij door gedachten en gevoelens te onderzoeken tijdens het creatieve proces. Door de positieve declaraties te veranderen in visuele elementen kan iemand diepere inzichten krijgen in hun innerlijk landschap. Het vertalen van de affirmaties in visuele vorm kan zijn; kleuren, vormen en symbolen. En dat is eigen aan de persoon die het maakt.


Ik heb zelf weleens gevraagd aan deelnemers of ze hun kunstzinnige affirmatie ergens zichtbaar thuis konden hangen, bijvoorbeeld aan de koelkast. Zo hoopte ik dat de affirmatie een belangrijke rol kon spelen in het dagelijks leven. Waarbij de woorden nogmaals versterkt werden door herhaaldelijke er aan herinnert te worden. Wat overigens ook het doel was van de huiswerkopdracht die ik aan het begin van de blog heb benoemd. Ik moet wel even nageven dat ik kunstzinnige affirmaties altijd pas in latere therapeutische sessies toepas wanneer we al wat verder zijn in het proces en de deelnemer er klaar voor is om met positieve declaraties te werken.


Mijn mening

In mijn ervaring werken affirmaties om te ondersteunen in het veranderen van de manier van denken. Dus hoe je een negatieve gedachtes, positief kan omdraaien. Het kan een ander perspectief geven aan dagelijkse situaties en helpt met het loslaten van de zwaarte die iemand kan voelen aan situaties die ze lastig vinden. Het kan daarnaast helpen om evenwicht te geven aan negatieve gedachten en kan net dat steuntje in de rug zijn die iemand nodig heeft wanneer ze de therapiesessie uitstappen. Happy affirming!


-Praktijk Otterspoor

2 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page