Welkom terug bij een blog van Praktijk Otterspoor. Ik heb in verscheidene blogs dit jaar oefeningen mee gegeven die mensen zelf thuis kunnen uitvoeren. Zoals ‘Simpele Kunstzinnige Technieken voor Stress Vermindering’ en ‘Vormtekenen voor Beginners’. In deze blogs gaf ik aan dat sommige oefeningen ook terug kunnen komen tijdens beeldende therapie.
Dus, geef ik therapeutische oefeningen mee die mensen onbegeleid thuis doen? Nou, nee, niet helemaal. Er is namelijk een verschil tussen beeldende therapie en de oefeningen die ik aanraad in mijn blogs en daar gaan we het vandaag over hebben.
Wat is kunstzinnige therapie?
Kunstzinnige therapie is een verouderde term die niet meer gebruikt wordt door professionals, in plaats daarvan spreken we over vaktherapie. Beeldende therapie is een vorm van vaktherapie waarbij beeldende technieken als medium ingezet worden zodat een persoon emoties, ervaringen en gevoelens kan onderzoeken, zelfbewustzijn kan ontwikkelen en om leert gaan met knelpunten in het dagelijks leven door nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Beeldende therapie wordt vaak gegeven door iemand die gestudeerd heeft hiervoor*. De therapeut begeleid de cliënt door het proces heen en ondersteunt in het opdoen van nieuwe inzichten en het werken aan knelpunten.
Belangrijke aspecten van beeldende therapie:
Professionele begeleiding: Beeldende therapie wordt aangeboden door een opgeleid beeldend therapeut.
Doelstelling: De sessies hebben een focus op psychologische knelpunten, emotionele zorgen en/of ontwikkelingsuitdagingen.
Onderzoeken en interventie: Beeldend therapeuten gebruiken verschillende beeldende technieken om de behoeftes van de cliënt te onderzoeken en kan een passende interventie plegen, dit kan geïntegreerd zijn met andere therapeutische aanpakken.
Privacy en veiligheid: De sessies worden in een veilige omgeving aangeboden waar de cliënt vrij is om zichzelf te uiten. Wat er in de sessies gebeurd blijft tussen de therapeut en de cliënt, uitzonderingen daargelaten.
Wat is therapeutische kunst?
Onder therapeutische kunst worden vaak creatieve activiteiten verstaan die algemeen welzijn en ontspanning bieden. Er hoeft geen opgeleid therapeut aanwezig te zijn om dit te doen en er hoeft geen specifiek therapeutisch doel aan verbonden te zijn. Het gaat bij therapeutische kunst vooral om het genieten van het doen en de intrinsieke therapeutische voordelen die vanzelf komen door dat er een verbinding met kunst wordt aangegaan. Een voorbeeld hiervan zijn de kleurboeken voor volwassenen.
Belangrijke aspecten van therapeutische kunst:
Zelfstandigheid of facilitatie: Therapeutische kunst kan zelfstandig gedaan worden of wordt gefaciliteerd door iemand die een algemeen begrip heeft van de activiteiten, maar niet per se een opgeleid therapeut is.
Welzijn en ontspanning: De primaire focus is het bevorderen van het algemene welzijn, het verminderen van stress en het stimuleren van ontspanning door creatieve uitingen.
Geen specifiek doel: Therapeutisch kunst heeft geen specifiek doel nodig en adresseert niet per se specifieke psychologische knelpunten zoals bij beeldende therapie. Het gaat eerder om het genieten van het proces en de emotionele voordelen van het maken van kunst.
Toegankelijkheid: Therapeutische kunstzinnige activiteiten zijn vaak toegankelijk voor iedereen, los van je kunstzinnige talenten en ervaringen.
Een vergelijking
Hoewel beeldende therapie als therapeutische kunst beide enorm voordelig kunnen zijn is het belangrijk om het verschil te begrijpen en de juiste aanpak te kiezen voor jouw behoeftes.
1. Facilitator
-Beeldende therapie: Begeleid door een opgeleid therapeut met een focus op therapeutische uitkomsten.
-Therapeutische kunst: Kan zelfstandig gedaan worden of gefaciliteerd door een non-therapeut met een focus op genieten en ontspanning.
2. Doel
-Beeldende therapie: Heeft als doelstelling om specifieke psychische of emotionele knelpunten te behandelen.
-Therapeutische kunst: Heeft als doelstelling om algemeen welzijn en ontspanning te stimuleren.
3. Technieken
-Beeldende therapie: Gebruikt specifieke technieken die aangepast zijn op de behoeftes van de cliënt.
-Therapeutische kunst: Heeft een grote hoeveelheid aan mogelijkheden zonder een focus op therapeutische uitkomsten.
4. Omgeving:
-Beeldende therapie: wordt uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving die veiligheid wilt promoten.
-Therapeutische kunst: Kan op veel verschillende plekken gedaan worden: thuis, school, buurthuizen, etc.
In conclusie
Of je nu kiest voor beeldende therapie of therapeutische kunst, bedenk wat je doel is en wat je behoeftes zijn. Als je met specifieke psychologische, emotionele of ontwikkelingsproblemen kampt dan kan beeldende therapie je daar beter in ondersteunen. Een opgeleid therapeut kan je door het proces begeleiden en je ondersteunen terwijl je door je knelpunten heen werkt in een gestructureerde en veilige omgeving. Als je opzoek bent naar een manier om te ontladen, stress te verminderen en kan genieten van een creatief proces dan is therapeutische kunst misschien de betere optie. Het verbinden met kunstzinnige activiteiten kan ontspanning en vervulling geven zonder professionele begeleiding.
Beide bieden unieke voordelen en kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van jouw welzijn. Het begrijpen van de verschillen tussen de twee kan je helpen om een geïnformeerd besluit te nemen in welke aanpak het beste past bij jouw behoeftes. Bij Praktijk Otterspoor zijn we toegewijd in het bieden van professionele en empathische ondersteuning met beeldende therapie. Als jij geloofd dat beeldende therapie het juiste pad is voor jouw of een naaste dan nodig ik je uit om contact op te nemen met een beeldend therapeut en de therapeutische kracht van kunst te onderzoeken met ons. Laten we creëren, helen en samen groeien. Happy creating!
-Praktijk Otterspoor
*Vaktherapieën, (de parapluterm voor verschillende therapievormen) waaronder beeldende therapie, is geen beschermd beroep zoals bijvoorbeeld een verpleegkundige. Dit betekent dat ieder zich een beeldend therapeut mag noemen zonder een erkende opleiding gedaan te hebben. Om zeker te zijn dat je een bekwaam vaktherapeut voor je neus hebt zitten kan je naar hun opleiding vragen. Zie voor meer informatie https://fvb.vaktherapie.nl/lidmaatschap/erkende-opleidingen
Comments