top of page

Maken van Huiswerk met Zelfvertrouwen: Het Ondersteunen van Tieners met ADHDWelkom terug bij een blog van Praktijk Otterspoor. In deze blog wil ik extra aandacht geven aan de unieke uitdagingen die tieners met ADHD kunnen hebben. Ik wil praktische strategieën en begeleiding bespreken om deze tieners te helpen met het benutten van hun sterke punten en het huiswerk aan te pakken met zelfvertrouwen.


Het begrijpen van ADHD en de uitdagingen met huiswerk

Laten we ten eerste erkennen wat voor uitdagingen tieners met ADHD kunnen tegenkomen. Zo kunnen er problemen zijn met het vasthouden van aandacht, organiseren en tijdmanagement. Het doel van Praktijk Otterspoor is om een ondersteunende omgeving te creëren die deze uitdagingen aanpakken en ze veranderen in mogelijkheden voor groei.


Het creëren van een gestructureerde huiswerk routine

Structuur is de bondgenoot van de tiener met ADHD. Samen kunnen we ontdekken wat voor routine voordelig werkt in het maken van huiswerk. Hierbij worden vaste tijden, pauzes en een duidelijk begin en einde aangehouden. Een gestructureerde routine geeft voorspelbaarheid en helpt om de transitie naar huiswerk makkelijker te overbruggen.


Het opbreken van taken in overzichtelijke stappen

Ik zie deze scenario vaker voorbij komen: er is een grote lijst van taken die de persoon met ADHD moet voltooien. Deze is zo overweldigend dat ze vastlopen en uiteindelijk geen enkele taak uitvoeren. Het uitzicht van een grote berg huiswerk zou voor iedereen overweldigend zijn, dit geldt dubbel voor tieners met ADHD. Door te leren om taken op te breken in behapbare stappen, kan de werkdruk verlagen. Deze strategie helpt om de focus vast te houden, maar ook om een gevoel van voldoening aan te moedigen bij het afmaken van elke stap.


Het gebruiken van visuele hulpmiddelen en timers

Visuele hulpmiddelen en timers zijn waardevol om in te zetten. Overzichtelijk visuele roosters, checklijsten en timers kunnen helpen om te organiseren en tijdmanagement te bevorderen. Deze hulpmiddelen geven een tastbare representatie van de tijd. Dit helpt de tiener om op koers te blijven en hun werk effectief te onderhouden.


Het creëren van een anti-afleidbare werkplek

Een omgeving die concentratie bevordert is essentieel voor tieners met ADHD. Een vaste, georganiseerde werkplek met minimale afleiding kan helpen om de focus langer vast te houden. Simpele aanpassingen zoals noise-canceling headphones of het gebruiken van een fidget toy kan helpen om een optimale werkomgeving te creëren.


Moedig regelmatig pauzes en beweging aan

Het is belangrijk dat regelmatige pauzes gehouden worden in de huiswerk routine. Korte pauzes, gecombineerd met fysieke activiteiten kan de aandacht weer vernieuwen en burn-out voorkomen. Het aanmoedigen van beweging helpt niet alleen met de focus herpakken, maar sluit ook aan bij de energieke natuur die veel tieners met ADHD hebben.


Conclusie

Bij Praktijk Otterspoor geloven wij dat elke tiener met ADHD unieke kwaliteiten en vaardigheden bezitten. Door begeleiding bij het implementeren van deze strategieën, hopen we tieners met ADHD een hernieuwt vertrouwen te geven in hun academische vaardigheden en zo succeservaringen op te doen. Of je nu zelf met je tiener gaat zitten of iemand inhuurt, huiswerkbegeleiding kan op zowel korte als lange termijn een positief effect hebben. Succes met het huiswerk maken!


-Praktijk Otterspoor

14 weergaven0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page