Welkom terug bij een blog van Praktijk Otterspoor. Opruimen kan een moeilijke en overweldigende taak zijn voor jonge kinderen. Langzaam wanneer kinderen ouder worden geven we ze meer verantwoordelijkheid, het netjes houden van hun kamer is daar een grote van. Bij Praktijk Otterspoor, hebben we een speelse en kleurrijke aanpak geïntroduceerd om jonge kinderen aan te moedigen het opruimen als een leuke taak te beschouwen.
Het introduceren van de regenboog-opruim methode
De regenboog-opruim methode is een interactieve en leerzame wijze om een normale en eventueel moeilijke taak in een speelse zoektocht te maken. We gaan één voor één de kleuren van de regenboog af, te beginnen bij rood. Er wordt aangemoedigd om objecten in de kamer te identificeren en verzamelen die de kleur bevatten. Door speelse elementen in het opruimproces op te nemen, spelen we in op de natuurlijke neiging van kinderen om te exploreren en zich te verbinden met hun omgeving. Naast dat het de taak wat leuker maakt, kunnen de kinderen ook kleine succeservaringen opdoen na elke kleur die ze afronden.
Autonomie en beslissingen maken
Naast het spelen, moedigt deze methode kinderen aan om zelf keuzes te maken. Terwijl ze objecten matchen met de elke kleur van de regenboog, krijgen ze de gelegenheid om zelf hun eigendommen te categoriseren. Dit geeft een gevoel van verantwoordelijkheid en autonomie, wat belangrijk is in hun algemene ontwikkeling.
Het vieren van progressie en succes
Door het opruimproces heen wordt de nadruk gelegd op het vieren van progressie en succes. Of dit nu gaat om één kleur of het afmaken van de hele regenboog, het erkennen van succes en ontwikkeling versterkt het zelfvertrouwen en positieve associaties met het opruimproces.
Het aanpassen van de methode
Het mooiste van de regenboog-opruim methode ligt in het aanpassingsvermogen. De methode kan op allerlei manieren aangepast worden op de behoeftes van het kind. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen van de regenboog of kleurstalen maken we het opruimproces visueel aantrekkelijk en geven een gestructureerd kader dat ondersteunt in het behouden van focus en organisatie. Eventueel kan muziek, verhalen of andere speelse elementen toegevoegd of weggehaald worden om aan te sluiten bij de behoefte van het kind.
Conclusie
Bij Praktijk Otterspoor is de regenboog-opruim methode een leuke en effectieve manier om jonge kinderen te ondersteunen in het opruimproces. Door speelsheid, structuur en een op maat gemaakt proces, creëren we positieve associaties met de taak, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Dus laten we samen op reis gaan in het kleurrijke avontuur van de regenboog-opruim methode. Happy cleaning!
-Praktijk Otterspoor
Het regenboog verhaal
Op een dag hadden de kleuren ruzie over wie de mooiste was.
Rood zei ‘Ik ben de mooiste. Ik ben krachtig en vurig.’
Oranje zei ‘Nee, ik ben de mooiste. Ik ben jong en speels.’
Geel zei ‘Jullie zijn beide fout. Ik ben de mooiste. Ik ben fel en schijn altijd door de duisternis.’
Groen was het ermee oneens. ‘Ik ben de mooiste. Ik ben vredig en natuurlijk.’
Blauw dacht dat hij de mooiste was. ‘Ik ben rustig en verkoelend.’
Paars was woest. ‘Ik ben de mooiste! Ik ben koninklijk en uniek.’
Als laatste sprak violet zachtjes. ‘Ik ben de kleur van stilte en ik mag dan wel niet zo uitgesproken zijn als jullie, maar jullie hebben mij nodig voor balans en contrast.’
De kleuren bleven met elkaar discussiëren en begonnen harder en harder te roepen.
De zon en wolken keken verward toe. ‘Jullie domme, domme kleuren. Waarom kunnen jullie niet zien, wat wij zien. Iedereen is mooi op zijn eigen manier. We laten het je wel zien!’
De wolken liet het zachtjes regenen en de zon scheen daarna zijn felste stralen.
Alle kleuren kwamen samen en vormden de regenboog.
‘Is dit niet veel beter?’ zeiden de zon en wolken. ‘Samen vormen jullie vergiffenis en hoop voor de toekomst. En samen zijn jullie prachtig’
En zo waren rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en violet tevreden.
Comments