top of page
Foto van schrijverKirsten Otterspoor

Zintuiglijk Voelen: Het Verbeteren van Sensorische Processen door middel van Beeldende Therapie



Welkom terug bij een blog van Praktijk Otterspoor. Vandaag zijn we enthousiast om te duiken in de wereld van ‘Sensorische Aanraking: Het Verbeteren van Sensorische Processen door middel van Beeldende Therapie’. We gaan in op sensopathie en hoe dit een bijdrage kan leveren in beeldende therapie bij het verbeteren van sensorische processen, zeker bij individuen met uitdagingen in het integreren van sensorische prikkels.


Het begrijpen van sensorische integratie problemen

Sensorische integratie verwijst naar de manier waarop ons zenuwstelsel zintuiglijke informatie ontvangt, organiseert en verwerkt vanuit de omgeving. Voor mensen met sensorische integratie problemen kan dit proces uitdagend zijn. Ze ervaren misschien hyper- en/of hyposensitiviteit als het aankomt op sensorische stimulatie wat kan leiden tot uitdagingen in het dagelijkse functioneren en emotieregulatie.


Veel voorkomende uitdagingen zijn:

-'Over'reactie op sensorische prikkels (geluid, textuur of licht)

-Weinig reactie op sensorische prikkels/het opzoeken van intense sensorische ervaringen

-Moeite met hand-oog coördinatie en motoriek

-Uitdagingen in het behouden van focus en concentratie


Sensopathie in beeldende therapie

Sensopathisch spel, is een spelvorm waarbij verschillende texturen en materialen aangeboden worden om te verkennen en sensorisch uit te dagen binnen een veilig en begrensd kader. Bij het sensopatisch spel wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de tastzin. Deze spelvorm is voornamelijk toe te passen bij jonge kinderen in hun vroege ontwikkelingsfases, mensen binnen de VGZ of zoals hierboven genoemd individuen die sensorische integratie problemen ervaren.


Materialen waar Praktijk Otterspoor o.a. ervaring mee heeft binnen sensorisch spel:

  1. Scheerschuim

  2. Water (met Zeep)

  3. (Vinger)verf

  4. Bellenblaas

  5. Kralen

  6. Knopen

  7. Pasta

  8. Kinetisch Zand

  9. Play Doh

  10. Rijst

  11. Pastelkrijt en houtskool



Wat kan sensopatisch spel bieden?

  1. Tactiele stimulatie: Het werken met verschillende texturen kan positieve ervaringen bieden die ondersteunen in het meet comfortabel raken met verschillende texturen.

  2. Fijne motoriek: Activiteiten waarbij gericht gewerkt wordt naar een vorm of figuratie vragen om precieze bewegingen en hand-oog coördinatie, wat kan bijdrage aan het verbeteren van de fijne motoriek.

  3. Sensorische regulatie: Het aangaan van herhalende en ritmische activiteiten kunnen een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel en kan dus ondersteunen in het reguleren van sensorische respons en het verminderen van spanning.

  4. Creatieve uitspattingen: Materialen die gebruikt worden bij het sensopatisch spel geven weer allerlei mogelijkheden voor het toepassen van unieke en niet-traditionele materialen binnen beeldende therapie oefeningen.


Conclusie

Sensopatisch spel is een veelzijdig en effectief middel voor het verbeteren van zintuiglijke processen bij individuen met sensorische integratie problemen. Bij het geven van positieve tactiele ervaringen kunnen fijne motoriek, en sensorische regulatie ondersteunt worden. Als jij of iemand die je kent baat zou hebben bij het exploreren van sensorisch spel dan volgt hierbij een uitnodiging om je te laten informeren en eventueel samen aan de slag te gaan. Laten we nieuwe ervaringen uittasten en integreren in jezelf.


-Praktijk Otterspoor



Gebruikte bronnen:

Otterspoor, K. (2021). Materiaalonderzoek Minor Verdieping in Methodiek en Praktijk. Leiden: Hogeschool Leiden.

41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page